Enkla tips för din fjärrvärmecentral
Här hittar du information som kan hjälpa dig att optimera driften och förenkla skötseln av din fjärrvärmecentral.
Så fungerar din fjärrvärmecentral
Se en kort film om hur din fjärrvärmecentral fungerar och få enkla tips på hur du kan använda funktionerna på ett bra sätt.
Förbättra driften
De olika delarna som nämns i texten kan se annorlunda ut än på bilderna, beroende på årsmodell och tillverkare.
Energistatistik
När gör du av med mest, respektive minst energi och vad är det som egentligen påverkar din användning?
På Mina sidor kan du se din energianvändning dygn för dygn vilket hjälper dig att förstå hur just din användning av fjärrvärme och el ser ut.
Logga in på Mina sidor för att se din energistatistik
Kontrollera trycket i systemet
Har du en fjärrvärmecentral från SweTherm eller en äldre modell av Cetetherm ska trycket normalt ligga mellan 0,5–1,0 bar.
Har du däremot en nyare modell av Cetetherm eller en Redancentral ska trycket ligga mellan 1,0–1,5 bar. I din manual står vilket tryck, som gäller för just din central. Det är normalt att trycket går ner lite under sommarhalvåret.
Notera att det är den svarta pilen du ska titta på!
Vid för lågt tryck behöver du fylla på. Öppna kranen för påfyllning av systemet och fyll på till trycket når upp till rätt värden.
Påfyllningskranar för centralerna SweTherm, Cetetherm och Redan.
Vid för högt tryck kommer säkerhetsventilerna att lösa ut. Det höga trycket kan bero på att påfyllningsventilen är sönder och står öppen hela tiden. Om du har ett driftsäkerhetsavtal anmäler du det höga trycket till oss.
Mer information om vårt driftsäkerhetsavtal
Felanmälan fjärrvärmecentral
Lufta elementen
Så här luftar du elementen eller ökar trycket i systemet:
- Stäng av strömmen till centralen så att cirkulationspumpen stannar.
- Vänta 15 minuter innan du luftar elementen.
- Öppna termostaterna på varje element fullt och utför sedan luftningen. Vrid sedan tillbaka varje termostat till ursprungsläget.
- Öppna kranen för påfyllning av systemet och fyll på till trycket når upp till rätt värden (se "Kontrollera trycket i systemet").
- Slå till sist på strömmen igen.
Påfyllningskranar för centralerna SweTherm, Cetetherm och Redan.
Kallt element
Om du har något enstaka element som du inte får värme i kan du ha luft i det. Läs mer under rubriken Lufta element för instruktion av att lufta element.
Felet kan också bero på att stiftet i radiatorns termostatventil har fastnat. Kan du inte lösa det själv genom att lätt knacka på stiftet rekommenderar vi dig att ta hjälp av en rörmokare. Eventuellt måste du byta till en ny termostat.
Kontrollera läckage
Undersök regelbundet i fjärrvärmecentralen så att det inte finns något läckage. Om det är blött i eller under centralen kan det tyda på ett läckage. Om vattnet är grönt (om det är otydligt kan du testa att torka upp vattnet på en bit vitt hushållspapper) tyder det på att det läcker från inkommande fjärrvärme.
Om du har driftsäkerhetsavtal anmäler du läckaget till oss.Observera att det är naturligt att det droppar från spillröret ibland.
Grönt varmvatten
Om ditt varmvatten är grönt tyder det på att delar av värmeväxlaren kan ha gått sönder och behöver bytas.
Vattnet är färgat grönt för att hjälpa oss att upptäcka läckage. För att färga fjärrvärmevattnet har vi använt det ofarliga färgämnet pyranin som är livsmedelklassat.
Har du ett driftsäkerhetsavtal kontaktar du oss så hjälper vi dig. Har du inte tecknat driftsäkerhetsavtal och du har garanti kvar på din central kontaktar du den leverantör som du köpt fjärrvärmecentralen av. Om garantitiden gått ut kontaktar du ett VVS-företag.
Att tänka på efter ett strömavbrott
Efter ett strömavbrott kan det hända att cirkulationspumpen stannar och elementen blir kalla.
För att få igång cirkulationspumpen kan du öka hastigheten. Vrid på hastighetsreglaget på pumpen. Det finns tre hastigheter. Öka först ett steg och hjälper inte det så öka till högsta hastigheten. Går pumpen igång så låt den gå med den förhöjda hastigheten i någon timme, innan du åter sänker till den hastighet du hade inställd innan strömavbrottet.
Ett annat alternativ för att få igång pumpen är att lossa centrumskruven och sedan med en skruvmejsel vrida runt rotorn som du då kommer åt.
Cirkulationspumpar