Din nya elmätare – här är alla smarta lösningar
Under 2024 kommer alla Växjö Energis elkunder ha fått sin elmätare utbytt. Med den nya mätaren har du möjlighet att både få bättre överblick och mer kontroll över din elanvändning. Låt oss ta en närmare titt.
– Att läsa av mätaren eller göra inställningar behöver du aldrig tänka på – sådant fixar vi. Men det finns många andra möjligheter och funktioner där du själv kan vara aktiv, säger Peter Magnusson, mätingenjör på Växjö Energi.
Öppna porten
Den största skillnaden med din nya elmätare jämfört med den gamla är möjligheten att koppla ihop mätaren med olika tillbehör och appar. Det gör att det blir smidigare att till exempel ha elbil, solceller eller styra elektriska apparater när du inte är hemma. Framför allt ger det dig kontroll över din elanvändning och möjlighet att använda nätet smart, när eltillgången är som störst.
För att kunna utnyttja den smarta elmätaren på detta sätt behöver du beställa aktivering av elmätarens så kallade P1-port. Detta gör du via Mina sidor.
När P1-porten är öppen kan du enkelt ansluta en smart enhet, kallad “dongel”, till elmätaren. Donglar erbjuds av många olika företag, inklusive elhandelsföretag och laddboxproducenter, som också tillhandahåller appar där du kan övervaka din elanvändning i realtid.
– Fördelarna är att du kan få värdefulla insikter om vilka apparater som drar mest och minst el i hemmet och upptäcka om något sticker ut. Det kan verkligen bli en sporre för att göra små förändringar i vardagen, säger Peter.
För dig med elbil
När du köper en laddbox till din elbil ingår ofta en dongel. När du sätter in dongeln i elmätaren kommunicerar den med laddboxen och du kan se när det är bäst att ladda, hur mycket du laddat och så vidare.
Var därför noga med att laddboxen du köper är kompatibel med en P1-port. Om du köpt en laddbox med lastbalanserare som utnyttjar P1-portens möjligheter, måste P1-porten först öppnas av oss för att fungera.
För dig med solceller
Om du har solceller är det enkelt att ansluta solpanelerna till en smart app genom att koppla en dongel till P1-porten. Detta var inte möjligt med den gamla elmätaren. Om du ännu inte har bytt ut din elmätare, behöver du vänta tills den har bytts ut (sker senast den 31 december 2024).
Skaffa den utrustning som passar bäst för dina solceller så att du kan övervaka produktionen, följa elpriset för den el du säljer, se hur mycket energi som lagras i batteriet med mera. Har du både laddbox och exempelvis solceller finns det något som kallas “splittar” som du kan använda för att ansluta flera enheter till elmätaren.
För dig med säkerhetslarm
Även företag som erbjuder säkerhetslarm har oftast en app som kan användas tillsammans med larmet. Kopplar du appen till elmätaren kan du kontinuerligt övervaka att det är ström fram till larmet. Det kan vara särskilt användbart när du är bortrest. Om larmet slutar fungera, kan du enkelt kontrollera om det har med strömförsörjningen att göra.
När du reser bort
En annan fördel med att koppla upp din nya elmätare med hjälp av en dongel, är att du kan övervaka om elen fungerar när du är bortrest. Många som har en sommarstuga uppskattar till exempel att kunna kontrollera hemmets elförsörjning via en app.
Tips! Om du planerar att vara borta under en längre tid och vill stänga av elen, bör du aldrig stänga av elen via elmätaren. Använd i stället huvudbrytaren som finns vid elcentralen. Då fungerar elmätarens avläsning som vanligt, och du kan även använda information från P1-porten.
För dig med direktverkande el
Värmer du huset med direktverkande el är den nya elmätaren och P1-porten extra viktiga. Förutom att övervaka din elanvändning kan du använda en dongel och en app, för att stänga av elen eller varmvattenberedaren under vissa perioder. Du anger den maximala effekt du aldrig vill överstiga, exempelvis 10 kilowatt. När den maximala effekten nås, stänger dongelns kontrollsystem av värmen en kortare tid. Detta påverkar inte komforten och du kommer troligen inte märka av att elen är avstängd, förutom när elräkningen kommer.
Om delar av huset saknar ström
Du behöver som sagt aldrig själv göra något med själva elmätaren. Men om det blir mörkt i en del av huset, kan du börja felsöka vid elmätaren för att se om en huvudsäkring har löst ut. Om du till exempel ser L1 och L2 men inte L3 på displayen, har den tredje huvudsäkringen löst ut. Om varken L1, L2 eller L3 lyser kan det vara ett strömavbrott. Annars är det mest troligt att jordfelsbrytaren har lösts ut.
– Växjö Energi får också ofta frågor om den röda lampan som blinkar på elmätaren och varför den ibland blinkar snabbare. Det innebär inte att det är något fel. Den röda lampan blinkar snabbare ju mer el som används. Så länge den blinkar, används någon form av el hemma, säger Peter.