Energispartips för en hållbar vardag
Det är enklare än du tror att spara energi! Ofta kostar det ingenting mer än ett ändrat beteende. Samtidigt sparar du både på pengarna och klimatet!
Vi har samlat några tips som vi hoppas ska hjälpa dig att sänka din energianvändning.
Vill du ha fler tips? På energimyndigheten.se kan du läsa mer om hur du kan spara energi i din bostad
Din villa
Lär känna din energianvändning
På Mina sidor kan du ser hur din energiförbrukning ser ut. Jämför med tidigare perioder och följ upp din elförbrukning per dag.
Energideklaration för ditt hus
Ta reda på energideklarationen, i den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus. Finns ingen energideklaration för bostaden kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert.
Hitta certifierade personer på Bolagsverkets hemsida
Se över dina fönster
Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet. Har du otäta fönster är det bra att täta, renovera eller byta ut fönster för att minska risken för kallras. Nya fönster ska ha lågt isoleringsvärde, så kallat U-värde.
Isolera grund, tak och väggar
Se över om värmen försvinner genom grunden, taket eller väggarna i ditt hus. Att tilläggsisolera kan spara mycket energi och göra stor skillnad i din energianvändning.
Läs mer om vad du ska tänka på vid isolering på Energimyndighetens hemsida
Underhåll ventilationen
Luften i ett rum ska bytas ut varannan timme. För att ventilationen ska vara energieffektiv måste den underhållas. Det kan du till exempel göra genom att rengöra fläktar, ventiler och kanaler samt att byta och justera in filter.
Upplever du att det är dragigt i ditt hus, att det är en instängd doft eller att det uppstår kondens på fönstrens insida kan det vara dags att fundera över hur ventilationen kan förbättras. Tänk på att ventilationssystemet påverkas om du tilläggsisolerar eller byter fönster. Då behöver du bland annat justera luftflöden eller byta eller installera nya ventiler.
Läs mer om vad du kan göra för en energieffektiv ventilation på Energimyndighetens hemsida
I vardagsrummet
Dra ur laddaren
Dra ur laddaren till mobilen när den inte används. Laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.
Frigör framför element
Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummet behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.
Använd grenuttag
Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av alla apparater på samma gång.
Skippa viloläge
Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion.
I badrummet
Tvätta svalare
Tvätta i 30 eller 40 istället för 60 grader när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
Duscha smartare
Spara vatten vid dusch och bad - duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna.
Med snålspolande duschmunstycken och kranar kan du minska vattenförbrukningen med hela 40 procent.
I köket
Anpassa kyl och frys
Ställ in kyl och frys till +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
Frosta av frysen - en isbelagd frys drar mer energi. Två gånger per år är lagom.
Håll rent bakom din kyl och frys. Att regelbundet damma av bakom kylen motverkar att kylaggregat pressas till att jobba hårdare.
Låt diskmaskinen göra jobbet
Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Behöver du diska för hand gör det inte under rinnande vatten utan använd diskpropp eller en balja. Under en kvarts handdisk går det åt cirka 75 liter vatten.
Med snålspolande kran i köket kan du minska vattenanvändningen rejält. Genom att byta till en effektiv kran kan du spara cirka 40 procent av varmvattnet.
Stäng av diskmaskinens torkfunktion om möjligt. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt lufttorkar om du öppnar luckan.
Laga mat smart
Använd lock vid kokning. Då går det åt 30 procent mindre energi än utan lock.
Använd kastruller i samma storlek som plattan. Om kastrullen bara är 1 cm mindre i diameter än plattan kan energianvändningen öka med upp till 20 procent.
Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.
Låt maten svalna och täck den väl innan den ställs in i kylen eller frysen. Om varm mat ställs in i kylen går det åt onödig energi åt att kyla ned den.
Ska du tina upp mat från frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen så tar du tillvara på kylan. Maten ”mår bättre” av att tinas naturligt i kylen istället för i micron.
Belysning
Byt till LED och lågenergi
Byt till LED- och lågenergilampor. Släck när ljuset inte behövs. Glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige.
De gamla glödlamporna är extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan. När alla glödlampor är borta beräknas elanvändningen i Sverige minska med 2 miljarder kWh per år vilket motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.
Skaffa en dimmer
I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Du sparar energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.
Uppvärmning
Sänk temperaturen
Sänk temperaturen en grad och spara fem procent av din energianvändning. Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.
När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen och stäng av handdukstork och golvvärme.
Se över uppvärmningssystem
Välj uppvärmning som passar dig och ditt hus. Det kan innebära att underhålla och optimera befintligt uppvärmningssystem eller att byta till ett energieffektivare system.
Kan man välja uppvärmning med fjärrvärme så gör man en god tjänst för en hållbar utveckling i samhället, eftersom det är ett vattenburet uppvärmningssystem. Just nu ser vi stigande priser för el i samhället vilket också innebär att fjärrvärme blir ett billigare uppvärmningsalternativ.
Värm poolen med fjärrvärme
Poolvärme är ett energieffektivt alternativ som ger dubbel miljönytta för dig som har fjärrvärme. Du värmer ditt hus och din pool med 100 % förnybart biobränsle från skogen samtidigt som vi även tillverkar förnybar el på Sandviksverket genom att vi tar tillvara på ångan som bildas när fjärrvärme produceras.
Håll ute kylan
Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.