Så fungerar fjärrvärme
Genom att värma ditt hus med fjärrvärme som produceras av restprodukter från skogen får du en trygg och enkel uppvärmning som är skonsam för miljön. Fjärrvärme är ett av de mest driftsäkra och underhållsfria sätten att värma ditt hus.
Principen som fjärrvärme bygger på är att vatten cirkulerar i ett slutet rörsystem. Vattnet värms upp vid värmekällan, i vårt fall Sandviksverket, och leds ut till fastigheter där värmen avges till kundernas uppvärmnings- och varmvattensystem. Det avsvalnade vattnet leds därefter tillbaka till värmekällan (kraftvärmeverket) för att åter värmas upp och ledas ut på nytt.
Nyfiken på att läsa mer om energi och fjärrvärme?
Energiföretagens webbplats om energi och deras uppdrag
Lokal streamad värme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige men många vet inte vad det är. För att göra det enklare att förstå kallar vi det för streamad värme, eftersom den strömmas i rör under marken. Ungefär 90 procent av alla flerbostadshus värms så här.
Grönt fjärrvärmevatten
Vårt fjärrvärmevatten är färgat grönt. Det hjälper oss att upptäcka eventuellt läckage i ledningsnätet och i våra kunders värmeväxlare. Ju snabbare eventuella läckor hittas desto snabbare kan de repareras.
För att färga fjärrvärmevattnet har vi använt det ofarliga färgämnet pyranin. De flesta fjärrvärmekunder märker inte alls att vi färgat vattnet men om du mot förmodan ser grönt vatten betyder det att det är en läcka någonstans.
Grönt vatten i kranen innebär att det finns en läcka i din värmeväxlare. Grönt vatten ute i marken kan innebära att det finns en läcka i fjärrvärmenätet. Oavsett om det handlar om grönt vatten i kranen eller i marken så rör det sig om en läcka någonstans och därför vill vi att du kontaktar oss.