Här blir det säker el
Inget elnät är för evigt. På Växjö Energi sker ett metodiskt arbete med att byta ut gamla elskåp för att skapa ett säkert elnät. Elmontörerna Nermin, Gazi och David har det viktiga jobbet ute på fältet.
Det är en kamp mot klockan.
– Vi har till klockan elva på oss. Sen ska vi vara klara och kunderna ska ha strömmen i gång igen, säger Nermin Oklopcic och tittar på sitt armbandsur. Den visar halv tio.
De skarvar sladdar och kopplar en lång stund under hög koncentration. Nermin går fram och tillbaka till bilen för att hämta eller lämna material medan David Sundman och Gazi Almadi befinner sig i gropen framför elskåpet.
Men de hinner utan problem. Med en timme kvar till deadline börjar de bli klara. De märker kablarna i skåpet och städar undan verktygen. Snart ska de skruva fast framsidan och kollegan som kör grävskopan kan återställa gatan och se till att skåpet står rakt.
Elskåp byts
Många av elskåpen i Växjö är fyrtio år gamla och Växjö Energi satsar på att byta ut dem. När vi träffar gänget jobbar de med ett projekt där femtio elskåp i centrala Växjö byts ut. De hinner ungefär två skåp om dagen, ibland tre.
– Man byter ut hela skåpet och sen ansluter man till kablarna i marken. Samtidigt görs det en genomgång så att alla delar ser bra ut. På Växjö Energi vill vi ha hög säkerhet på våra anläggningar, säger Torgny Nilsson, sektionschef på Elnät.
Det är på Torgnys avdelning som David, Nermin och Gazi jobbar.
– Jag är väldigt nöjd med hur vi löser våra uppdrag, säger Torgny.
Han lägger till att i grunden är de tre som alla andra montörer på Växjö Energi, men en sak skiljer dem åt. De har lättare att kommunicera med en del kunder eftersom de har extra språkkunskaper.
Flydde kriget
Nermin kom från Bosnien som 27-åring tillsammans med sin bror. Inbördeskriget i Jugoslavien pågick. Nu bor Nermin i Växjö tillsammans med fru och barn.
– Det jag gillar med el är att man ska vara noggrann och tänka igenom saker innan. Tar man det lugnt blir allting rätt, säger han.
Snart har han jobbat på Växjö Energi i tio år.
– Tidigare jobbade jag med gatubelysning, nu har det blivit byten av elskåp. Jag gillar att man får utvecklas och prova nya saker. Efter ett tag blir man riktigt duktig, säger Nermin.
Gazi Almadi kom till Sverige mitt i livet, han hade fru, ett barn på väg och var utbildad elingenjör, men på grund av krig flydde han från Bagdad i Irak. Hans fru och deras nyfödda bebis kom efter.
Ingenjör i grunden
Gazi är utbildad elingenjör och i Sverige har han byggt på med yrkesutbildningar inom el och industri.
– Växjö Energi är ett viktigt företag. Alla känner till oss och arbetet vi gör betyder mycket. När staden växer måste elnätet förändras och moderniseras, säger han.
David Sundman är yngst i gänget och nybakad från gymnasiet där han gick el och energi med distributionsinriktning. Att han hamnade i Växjö var en slump. Han var här på yrkes-SM förra året och började prata med en representant från Växjö Energi. Sen gick flyttlasset och i dag börjar han känna sig hemma i Småland.
– Jag gillar alla stora projekt jag får vara med i. Vi satte in en station vid Norremark och det var också kul, säger han.
De tre är överens om att dagens arbete har varit smidigt. De var klara lite fortare än tänkt och efter en paus är det dags för nästa skåpsbyte på gatan. Snart är ytterligare en del av elnätet i Växjö framtidssäkrat.
Teamet hinner byta 2–3 skåp per dagen. Samtidigt görs det en säkerhetsgenomgång så att alla delar ser bra ut.