Så förbereder du dig för strömavbrott

I Sverige är vi lyckligt lottade med en mycket stabil energiförsörjning. Elnätet i Växjö har en leveranssäkerhet på 99,99%. El och värme är något som vi tar förgivet, men vad händer om vi får ett längre strömavbrott? Det är alltid bra att vara förberedd, här bjuder vi på några tips och råd!

Information om avbrott i mobilen

För att du som kund ska få information om fjärrvärme- och strömavbrott på ett snabbt och enkelt sätt erbjuder vi sms-avisering vid driftstörningar. Sms-avisering är gratis och gäller vid planerade och oplanerade avbrott.

Att få driftinformation via sms fungerar som ett komplement till den avbrottsinformation vi har på vår webbplats. Vi samarbetar med leverantören Blue Idea som dagligen hämtar information om mobilabonnemang från Sveriges alla mobiloperatörer. Registrera ditt mobilnummer om du har ett abonnemang som inte är knutet till adressen.

Här kan du lägga till eller ta bort mobilnummer för sms-avisering.

Undersök omfattningen

Du kan börja med att undersöka om avbrottet är lokalt i ditt hus genom att kolla om en propp har gått eller om jordfelsbrytaren har löst ut i din elcentral (ditt proppskåp). Är propparna hela? Då kan du titta om gatubelysningen och lamporna hos dina grannar lyser.

Är det ett större elavbrott och du bor i Växjö Energis nätområde? Då ringer du oss på telefon 0470-70 33 33. Bor du utanför Växjö har du troligen E.ON som elnätsbolag. Då kontaktar du dem i stället.

Håll dig uppdaterad

En batteridriven radio är en billig investering som gör att du kan hålla dig uppdaterad om läget även utan el. Lyssna på Radio P4 Kronoberg efter nyheter om strömavbrott.

Se till att du har vatten till dryck och hygien

Tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare vid längre avbrott eftersom kranarna kan sluta fungera. Har du egen brunn försvinner vattnet i kranen direkt. Då är det bra att ha förberett med fyllda flaskor i frysen. Under längre strömavbrott fungerar flaskorna både som dricksvatten och som kylklampar som behåller kylan i frysen.

Våtservetter är smidiga för att sköta din hygien. Även toaletten slutar fungera om elen är borta en längre tid. Då är ett tips att sätta en plastpåse i toaletten. Efter ditt toalettbesök knyter ihop påsen och lägger den i en kraftig sopsäck.

Lite tips kring mat

Det kan vara bra att börja med att äta upp maten som du har i kylen. Tänk på att öppna dörren till kylen och frysen så få gånger som möjligt, så att kylan håller sig kvar. Du kan även förvara maten utomhus om det är lagom temperatur.

Ha gärna mat hemma som inte behöver kyl eller frys och som du kan äta direkt eller tillaga utan vatten. Du kan använda ett campingkök eller en grill utomhus när du ska laga mat.

Håll värmen!

Har du el- eller fjärrvärme försvinner värmen i din bostad efter ett tag. Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Har du gas- eller vedspis kan du använda den. Stäng dörrar och fönster och dra för gardiner för att hålla värmen inne. Du kan även använda täcken, filtar eller extra kläder för att hålla dig varm.

När strömmen kommer tillbaka

Dra inte på all el och värme på en gång. Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli avbrott igen.

Försök aldrig att själv åtgärda ett strömavbrott genom att öppna och skruva i elektrisk utrustning, eftersom elen kan komma tillbaka när som helst utan förvarning. Då blir den elektriska utrustningen spänningsförande och därmed livsfarlig. Kontrollera så att inget är påslaget som kan blir farligt, exempelvis spis eller strykjärn.

Bra att ha hemma!

  • Batteri-, vev- eller solcellsdriven radio. Du kan också lyssna på bilradion. Tänk dock på att inte köra slut på bilbatteriet utan passa på att lyssna när du kör.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Laddade powerbanks och extra batterier.
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor. Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys.
  • Stormkök och bränsle.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen.
  • Värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Hygienartiklar som våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd. Kontanter.
  • Lista med viktiga telefonnummer.

Vill du läsa mer? Läs gärna mer på följande sidor:

• Krisinformation.se: Så förbereder du dig för strömavbrott
• Energimyndighetens broschyr: Elavbrott, vad gör jag nu
• Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB: Hemberedsakp
• Undrar du om du tillhör Växjö Energis nätområde? Se mer här