Hållbarhet på flera nivåer med Atea
Ett företag som varje dag har fokus på återvinning och cirkulär IT måste tänka hållbarhet hela vägen. Så resonerar Atea Logistics i Växjö. Därför är närproducerad värme, förnybar el och ett stort antal laddstolpar från Växjö Energi en självklarhet.
– Hållbarhet ligger högt på vår agenda, och vi vill vara bra på alla områden. Allt från våra sociala projekt och att ta hand om våra medarbetare, till vår produktion, våra transporter och vår fastighet, säger Anette Alrutz, Manager of Quality and Compliance på Atea Logistics.
48 laddplatser och mindre administration
Laddstolpar utanför arbetsplatser har blivit en vanlig syn, men det är sällan man ser så många som de 48 ladduttagen på Ateas parkering i Växjö. Tidigare blev laddstolparna snabbt fullbelagda, och betalning via Swish i efterhand var krångligt för elbilsägarna. Därför gav Atea Växjö Energi i uppdrag att installera en ny anläggning.
– Vi har märkt en ökad efterfrågan, och för oss är det viktigt att både underlätta för dem som har elbil och uppmuntra fler att köpa en elbil, säger Kajsa Carlén, CFO på Atea Logistics.
– Våra besökare och medarbetare ska enkelt kunna ladda här. Som medarbetare kanske du till och med slipper köpa en laddare till hemmet, nu när vi har så många.
Förutom att den nya anläggningen gör det smidigare administrativt, stärker den också vår miljöprofil, säger Dan Hasanov, Environment and Facility Manager på Atea Logistics.
Cirkulärt tänk kring både el och produktion
Medan de flesta hushåll klarar sig på en huvudsäkring på 16 ampere, dimensioneras Ateas 48 uttag med hela 500 ampere, eftersom man vill försäkra sig om bra laddkapacitet även när alla uttag används samtidigt.
– Vi har egentligen inte så hög elkonsumtion, även om vi är stora och tillsammans med Atea Sverige har 450 medarbetare i lokalerna i Växjö. Men visst märker vi av en ökning, vilket gör att vi bevakar utvecklingen inom olika framtida energikällor, säger Kajsa samtidigt som hon visar vägen in i den stora produktionshallen.
Atea Logistics arbetar främst med att distribuera IT-utrustning till systerbolagen inom Atea-koncernen, men också med att köpa in använda datorer och annan IT-utrustning. Datorerna töms på information, rekonditioneras och rustas upp, för att sedan säljas vidare till nya användare.
– Att tillverka en enda dator genererar 1,2 ton avfall, så att slänga dem efter bara några år är inte försvarbart. Vi gör det möjligt att datorer och annan utrustning får leva vidare någon annanstans, säger Anette Alrutz och visar runt bland de tusentals datorer som väntar på att tömmas och få nya användare.
Energikartläggning för fler insatser
Med fjärrvärme, som även bidrar till mer el, har Atea kommit en bra bit på vägen för att nå sina miljömål. Och de vill mer. Bland annat är de nyfikna på solenergi och skulle gärna koppla upp fastigheten mot en större solcellsanläggning.
Men framför allt väntar de just nu på resultatet från den energikartläggning som gjorts inom Atea Logistics. De hoppas att det kan ge ytterligare vägledning för framtida satsningar.
– Tekniken utvecklas snabbt och det kan vara svårt att hinna med, men kartläggningen kommer att tydliggöra vad vi bör satsa på. Vi tror exempelvis att vi, tillsammans med Växjö Energi, kan göra mindre justeringar i fastigheten för att spara mer energi, säger Dan.
– Ja, det finns alltid saker att förbättra. Här hos Atea skulle man kunna börja jobba med fjärrkyla och titta på olika sätt att spara värmeenergi. Även solenergi är spännande, säger Sven Ringeborn, storkundsansvarig på Växjö Energi.
Intresserad av en helhetslösning för din fastighet?
Varje företag är unikt. Kontakta våra företagsrådgivare så hjälper vi dig att hitta bästa energilösningen utifrån era behov och önskemål.