En arbetsplats som speglar våra värderingar

Med skogen som inspiration har Växjö Energi skapat en arbetsplats där hållbarhet och funktion går hand i hand. Följ med in i det nyrenoverade kontoret på Kvarnvägen, där återbruk, naturliga material och energieffektiva lösningar står i fokus.

Behovet av fler arbetsplatser och en bättre arbetsmiljö för ett växande team var grunden till renoveringen av Växjö Energis kontor på Kvarnvägen. Projektet, som färdigställdes 2024 grundades på tre idéer: En nära relation till skogen, Innovativ och spännande som utmaning, och En roligare vardag tillsammans.

– Vi ville skapa en arbetsplats som speglar våra värderingar och som ger rätt förutsättningar både för medarbetare och miljö, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Återbruk och klimatsmarta val


Återbruk har spelat en nyckelroll i projektet. Istället för att köpa nytt har många möbler från gamla kontoret fått nytt liv – stålramar har fått fräscha ytskikt, stolar har lackats om, och soffor från 80-talet har fått nya klädslar. Hela byggnadens stomme och grund har också bevarats, vilket sparar resurser och minskar koldioxidutsläpp.

– Att återanvända möbler är inte bara ett hållbart val, det skapar också en känsla av att vi bygger vidare på något som redan är en del av oss, säger Erik Tellgren.

Hållbarhet i varje detalj


Matsalen, inspirerad av skogens färger och element, har blivit en uppskattad plats för paus och möten. Från de ljusa ytorna i Gläntan till de djupgröna tonerna i Djupa skogen och luftiga Glesa skogen fångas naturens balans i material och färg.

– Matsalen är hjärtat, en plats där medarbetare kan mötas och samla energi. Vi har valt naturliga material och färger som skapar balans mellan natur och modernitet, säger Emelie Jensdotter, arkitekt på Arkitektbolaget.

Trä är ett centralt material både i stomme och inredning. Med LED-belysning och närvarostyrda system minskar elförbrukningen och ventilationssystemet har också uppgraderats för energieffektivitet. Det sparar både fjärrvärme och fjärrkyla.

– Nu har vi en arbetsplats som inte bara speglar våra värderingar utan som också är tidlös och funktionell, med plats för både gemenskap och kreativitet, säger Erik Tellgren.


Rekonditionerade soffor – Soffor har rekonditionerats i stället för att ersättas med nya, vilket har resulterat i en klimatbesparing på totalt 703 kg CO2e. En total klimatbesparing på cirka 63 % jämfört med att köpa nya.


Återställda matsalsstolar
– 66 stolar från Växjö Energis tidigare matsal har slipats och lackats om. Genom att återbruka stolarna har vi sparat 475 kg CO2e, en klimatbesparing på 55 % jämfört med att köpa nya.


Konferensbordet i Kilen – Ett specialdesignat bord tillverkat i Växjö, av småländsk furu. Bordet är perfekt anpassat för det unika, kilformade rummet och symboliserar vår starka koppling till regionen och dess naturresurser.

Konferensrumsmöbler – Genom att återanvända möbler i våra konferensrum har vi sparat 1 144 kg CO2e.

Kontorsmöbler – 137 befintliga höj- och sänkbara skrivbord och lika många arbetsstolar har återanvänts. Ett återbruk som gett en besparing på 22 460 kg CO2e.

Fakta om renoveringen

  • Byggnaden på Kvarnvägen har i sig återbrukats genom att bevara grund och stomme, vilket minskat nyproduktion och byggavfall.
  • Trä har använts som huvudmaterial i stomme, fasad och interiör – ett hållbart val som minskar koldioxidutsläpp och ger en varm känsla.
  • Ventilationssystemen på Kvarnvägen och Sandviksverket är utbytta för att minska energiåtgången och återvinna energi från frånluften.
  • Fastigheten värms och kyls med förnybar fjärrvärme och fjärrkyla, med en låg primärenergifaktor på 0,03 jämfört med Sveriges genomsnitt på 0,7.
  • Trapphus och samverkansytor främjar interaktion och öppna arbetsflöden, med soffgrupper och ståbord för spontana möten.
  • Genom att återanvända möbler har vi sparat cirka 24 782 kg CO2e. Totalt har 364 möbler renoverats eller återbrukats.