Är du elsäker?

När du innehar en lokal ansvarar du för att elen är säker. Men vad innebär det i praktiken? Andreas Nilsson, elingenjör på Växjö Energi, ger råd.

Varje år anmäls över 400 elolyckor till Elsäkerhetsverket. Kanske har du som företagare eller fastighetsägare någon gång funderat över vem som bär ansvaret om en person eller sak skadas av elen, på jobbet eller i din fastighet? Faktum är att ansvaret för elsäkerheten kan vara större än du tror.

– En del företagare glömmer bort att kontrollera elen. Det gäller att få in det i sina rutiner – då blir det enklare. Ett tips är att kombinera elkontrollerna med skyddsronden. Elsäkerhetsverkets hemsida erbjuder bra vägledning, säger Andreas.

Regelbundna kontroller

Det är innehavaren av en lokal som ansvarar för elsäkerheten. Ibland är det ägaren av fastigheten, men det vanligaste är att det är den som använder lokalerna, det vill säga hyresgästen. Innehavaren ska genomföra regelbundna elkontroller av anläggningen och stickproppsanslutna apparater. Med anläggning menas allt som har med el att göra – inklusive ledningar, strömbrytare, kontakter med mera. Stickproppsanslutna apparater är helt enkelt allt som är anslutet i ett eluttag.

Detta ansvarar du för:

  • Kontrollera elanläggning och elektrisk utrustning, se till att den är säker över tid.
  • Åtgärda eventuella brister.
  • Se till så att elinstallationer görs av personer med rätt kunskaper och färdigheter.
  • Som företagare är du dessutom ansvarig för att dokumentera kontrollerna.

Om det handlar om mindre fastigheter eller lokaler kan du själv göra kontrollerna. För större eller äldre eller mer komplexa fastigheter behöver du beställa en besiktning av en behörig elinstallatör. En del mycket stora anläggningar kontrolleras av besiktningsmän som anlitas av Elektriska nämnden.

För bostadsrättsföreningen

Föreningen ansvarar ofta för de fasta elinstallationer som finns i allmänna utrymmen såsom trapphus, källarförråd och utemiljö. Den boende är däremot ansvarig för elen och den elektriska utrustningen i själva lägenheten.

Föreningens ansvar brukar sluta vid lägenhetens elmätare eller elcentral, där den boende tar över ansvaret. Det kan vara klokt att granska föreningens stadgar för att klargöra vad som gäller för vilka ytor.

För dig som hyr ut eller hyr en fastighet

Om du äger en fastighet och hyr ut den, bör du klargöra i avtalet vem som är innehavare och därmed ansvarig för elen. Vanligtvis specificerar man att hyresgästen ansvarar för de kvadratmeter denne använder.

Det är viktigt att vara tydlig och underlätta för hyresgästen att ta sitt ansvar. Om det finns gemensamma utrymmen som flera nyttjar, behöver du ange vem som är innehavare även här.

För dig som ska köpa en fastighet eller flytta

När du köper en fastighet bör du beställa en besiktning av elen, utförd av en elinstallatör. Det är särskilt viktigt om du köper en äldre fastighet, en väldigt stor fastighet eller en fastighet med många olika verksamheter.

Även om du flyttar till nya lokaler är en besiktning att rekommendera. Du kanske behöver använda mer el än tidigare innehavare. Kontrollera med elinstallatören hur mycket el du kan använda och om du har rätt huvudsäkring.



Enkel checklista vid egen kontroll:

  • Titta efter trasiga kablar, spruckna lock på vägguttag, lösa sladdar och släng allt trasigt.
  • Testa så att jordfelsbrytaren fungerar.
  • Säkerställ att produkterna är avsedda att användas i den aktuella miljön.
  • Byt ut gammal utrustning som inte lever upp till dagens regler.
  • Kontakta en elinstallatör så fort något behöver åtgärdas.