Med sikte på hållbarhet och samhällsnytta
2024 har ställt höga krav på både Växjö Energi och våra kunder. En turbulent omvärld med ökade kostnader och svag konjunktur har krävt svåra beslut. Samtidigt fortsätter vi arbeta för ett hållbart och effektivt energi- och kommunikationssystem i Växjöregionen – samhällsnyttiga tjänster som bidrar till klimatmålen och gör vardagen enklare för både privatpersoner och verksamheter.
Under marken i vår region löper ett omfattande system som levererar fjärrvärme, fjärrkyla, el och fiber – avgörande samhällstjänster för en hållbar framtid i både stad och landsbygd. Genom att utveckla regionens infrastruktur skapar vi även förutsättningar för nya etableringar och tillväxt, med de arbetstillfällen som följer.
Alla vi på Växjö Energi känner en stark drivkraft i detta uppdrag. Vi möter er som kunder och privat – som grannar, på ICA eller vid barnens fotbollsträning – och inspireras av dessa möten. De ger oss idéer och energi för att fortsätta utveckla vårt energisystem och vår IT-infrastruktur framåt.
En elektrifierad framtid
Att säkra eltillgången har varit en central fråga under året. Elförsörjningen i södra Sverige står inför stora utmaningar, med risk för effekt- och kapacitetsbrist som kan hämma utvecklingen i många områden. I Växjö har vi dock en fördel i vår kraftvärmeanläggning. Fjärrvärmens breda användning gör att vi kan producera el lokalt, vilket täcker halva stadens behov, avlastar stam- och regionnätet och säkerställer leveranser när det behövs som mest. Detta blir allt viktigare i en tid då elektrifieringen accelererar – för industrier, hushåll och transporter.
Under året har vi kopplat in närmare 1 000 nya elproducenter, däribland många villaägare och företag som installerat solceller. Denna utveckling ställer ökade krav på elsystemets kapacitet och flexibilitet. För att möta framtidens behov har vi investerat i moderna fördelningsstationer och förstärkt infrastrukturen
både lokalt och regionalt.
Samtidigt arbetar vi för att kombinera elektrifieringen med hållbara lösningar som fjärrvärme, vindkraft, solel, batterilagring och laddinfrastruktur för att underlätta en hållbar övergång till fossilfria energikällor.
Fjärrvärme med mervärde
Fjärrvärmen är en nyckelspelare i Växjös energisystem och blir allt viktigare i takt med ökade krav på hållbarhet och effektivitet. Genom att avlasta elnätet frigörs el till annat, vilket bidrar till en stabil och resurseffektiv energiförsörjning.
Fjärrvärmen här i Växjö baseras dessutom på 100 % förnybara restströmmar från den regionala skogs- och trävaruindustrin – energi som annars hade gått till spillo. Det gör den till en central del av en hållbar och cirkulär ekonomi.
siktar på minusutsläpp
Kombinationen av smart energianvändning och lågvärdig energi från fjärrvärme gör att vi kan möta efterfrågan och samtidigt avlasta elsystemet. Det är en modell som stärker regionens konkurrenskraft och bidrar till både klimatmålen och kundernas behov. Växjös tradition av medveten energianvändning – som för några år sedan ledde till utmärkelsen Sveriges elsnålaste stad – visar tydligt hur lokalt engagemang kan skapa hållbara lösningar och goda förutsättningar för framtiden.
Men vi stannar inte där. Vi undersöker nu möjligheterna med koldioxidinfångning – en teknik som kan bidra till att uppnå minusutsläpp. Växjö har starka förutsättningar att utveckla och leda inom detta område.
Inspiration hämtar vi från projekt som Heidelberg Material Cements anläggning i Norge och Twences återvinningsanläggning i Nederländerna. Framgångsrika exempel som visar att koldioxidinfångning är en mogen teknik som kan implementeras effektivt och göra verklig skillnad för klimatet.
Investerar i framtiden
I Växjö ser vi stora möjligheter att utveckla koldioxidinfångning anpassad till vårt energisystem och lokala förutsättningar. Vi utvärderar nu hur tekniken kan implementeras lönsamt, i takt med att regelverk och marknader för grön koldioxid utvecklas. Potentialen är lovande och skapar nya möjligheter för vårt
klimatarbete.
Detta är inte bara en del av vår strategi för att nå klimatmålen – det är en investering i framtiden. Genom att kombinera fjärrvärme med koldioxidinfångning kan vi möta dagens behov och samtidigt bygga ett hållbart och konkurrenskraftigt Växjö för
kommande generationer.
Utmaningar och ansvarstagande
Vi befinner oss i en tid av oroligheter och oförutsägbarhet. Pandemin har följts av ett krig i Europa som kraftigt påverkat energimarknaden och försörjningskedjorna. Priset på biobränsle har ökat markant, och trots god lokal tillgång har hög efterfrågan från andra delar av Europa drivit upp priserna ytterligare.
För att möta dessa utmaningar har vi genomfört omfattande effektiviseringar och kostnadsbesparingar. Trots detta har vi även behövt höja priserna – ett svårt men nödvändigt beslut för att säkerställa fortsatt leveranssäkerhet.
Vi förstår att dessa förändringar påverkar er, våra kunder. Vi har gjort vårt yttersta för att minimera höjningarna och varit så transparenta som möjligt genom fler kunddialoger – i direkta möten och via andra kanaler. Vi beklagar att dessa åtgärder varit nödvändiga.
Även om de tuffa tiderna fortsätter, finns det tecken på att konjunkturen kan förbättras och inflationen vika. På sikt ser vi också att priserna på biobränsle och elektricitet kan börja stabiliseras, vilket ger ett mer förutsägbart kostnadsläge.
Digitalisering och bredbandsutbyggnad
Wexnet, en del av Växjö Energi-koncernen, fortsätter att bygga ut bredbandsnätet i våra ägarkommuner: Växjö, Tingsryd, Lessebo och Alvesta. I dag har över 98 % av hushållen tillgång till snabbt och säkert bredband, och i Växjö kommun är siffran över 99 %.
Bredbandsnätet är en grundpelare för regionens digitalisering och möjliggör framtidens lösningar – från smarta sensornät till självstyrande fordon. Med fiber är du del av något större, och det är fantastiskt att vara med och förverkliga dessa framsteg.
Genom samverkan, småländsk klurighet och effektiv byggteknik har vi säkrat finansiering för bredbandsbyggnad även på landsbygden via stöd från Post- och telestyrelsen. Förra årets stöd gav oss mer än 15 procent av det totala stödet i Götaland, och i år har vi återigen fått full pott – motsvarande 10 procent av det totala stödet i regionen. Det är ett kvitto på att vårt sätt att bygga bredband är både effektivt och kostnadseffektivt.
Utbyggnaden är en framgång för hela Växjöregionen. Snabbt och säkert bredband stärker konkurrenskraften, möjliggör framtida digitalisering – från avancerade sensornät till 5G- och 6G-teknik – och ger en stabil och pålitlig uppkoppling för alla.
En särskilt spännande utveckling är vårt smarta sensornät, där kostnadseffektiva sensorer används för att övervaka exempelvis vattennivåer i vattendrag eller underhållsbehov på anläggningar – allt på distans. Detta frigör både tid och resurser för företag och kommuner samtidigt som det effektiviserar deras arbete.
En hållbar arbetsplats
På Växjö Energi är vi stolta över att återigen ha utsetts till en av Sveriges bästa arbetsgivare av Nyckeltalsinstitutet – ett fint kvitto på vårt engagemang för goda arbetsförhållanden, trivsel och utveckling.
Under året har vi även flyttat in i nya hållbara lokaler där återbruk varit en central del. Byggstommar, fönster, möbler och inredning har återanvänts för att skapa ljusa och ändamålsenliga utrymmen som främjar samverkan och kreativitet. Vår nya arbetsplats speglar våra värderingar och stärker oss inför framtiden.
Samtidigt har vi fått positiv återkoppling från våra kunder. Under 2024 genomfördes en mätning av kundbemötande, där kunderna själva stod för bedömningen via systemet Brilliant. Med 2,3 miljoner kundomdömen som grund har vi kvalificerat oss till finalen som en av tre verksamheter bland totalt 160 företag. Ett hedrande resultat – och en lärorik resa. Finalen avgörs i februari.
Blickar framåt
Trots årets utmaningar ser vi ljust på framtiden. Vår ekonomi är i balans, även om resultatet blev lägre än beräknat. Med starkt engagemang, innovativa lösningar och ett gemensamt fokus på hållbarhet står vi väl rustade för att möta framtidens behov. Ett stort tack till alla som bidragit längs vägen – jag ser fram emot att fortsätta utveckla Växjöregionen tillsammans.
Erik Tellgren,
vd Växjö Energi