Hållbarhet
Vi tar vårt ansvar för samhällets utveckling på största allvar. Det innebär att vi ägnar vår vardag åt att skapa och leverera värme, el och bredband. Vi är som allra bäst när vi märks som minst. Men när lampan lyser, när du tar en varm dusch eller surfar runt på fibernätet, då är det vår vardag – som underlättar din.
En fossilfri vardag
Sedan december 2019 produceras all vår fjärrvärme, fjärrkyla och el av förnybart biobränsle från skogen. Det betyder att vi tar tillvara på och förbränner sådant som annars hade gått till spillo – allt från bark och spån till grenar och toppar.
Askan som blir kvar efter förbränningen återförs till skogen vilket återför näring till naturen. Med detta kretslopp bidrar vi till en renare miljö både lokalt och globalt.
Vårt senaste klimatbokslut visar att vi, tillsammans med våra kunder, minskar koldioxidutsläppen lika mycket som om alla kommuninvånare i Växjö skulle avstå från att köra bil i nästan 1,5 år.
Utbyggnaden av fjärrvärmenätet och satsningen på biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion har bidragit till att minska utsläppen av fossila bränslen i Växjö kommun med drygt 70 procent per invånare sedan 1993.
Ett fossilbränslefritt Växjö
Med målet om en 100 % fossilbränslefri verksamhet uppnått bidrar vi till att uppfylla Växjö kommuns mål om ett fossilbränslefritt Växjö och visionen om Europas grönaste stad.
Framtiden kommer med all säkerhet att kräva mer energi, och det vi åstadkommit fram till idag inspirerar oss att söka nya, ännu smartare lösningar framöver. Genom att aldrig nöja oss, alltid vara nyfikna och ständigt utmana oss själva vill vi ge våra kunder en vanlig vardag idag och en helt annorlunda, ännu grönare framtid.
Miljöpolicy
Vår miljöpolicy innebär att vi ska erbjuda miljöanpassade produkter av hög kvalitet inom energi- och bredbandsområdet. Vi ska agera på ett sätt som främjar vår miljö, skapa hållbar utveckling i Växjöregionen och affärsmässig samhällsnytta. Vi strävar efter att vårt miljöengagemang och ansvarstagande ska inspirera fler till handling. Genom att ständigt förbättra vår verksamhet och våra erbjudanden kan vi bidra till en hållbar framtid för nuvarande och kommande generationer.
Växjö Energis miljöpolicy
Växjö Energi kvalitetspolicy
Vi är ISO-certifierade enligt ISO 14001:2015.
Växjö Energis ISO-certifikat 14001:2015 i pdf-format
Information om biobränslen till konsumenter
Från och med den 1 juni 2023 ska Växjö Energi informera sina konsumenter om vilka typer av biobränslen som används i produktion av värme, kyla och el samt lämna information om biobränslens geografiska ursprung.
Växjö – Europas grönaste stad
Växjö har fått flera internationella miljöutmärkelser. Bland annat har BBC utsett Växjö till "Europas grönaste stad" för det framgångsrika klimatarbetet, både inom privat och offentlig verksamhet.
Växjö kommun har tagit fram ett miljöprogram med mål där man vill gå längre än vad lagstiftning och nationella miljömål kräver. Sedan december 2019 har vi på Växjö Energi en 100 % fossilbränslefri verksamhet vilket gör att vi tar vårt ansvar och bidrar till att uppfylla kommunens mål om ett fossilbränslefritt Växjö och visionen om Europas grönaste stad.
Green leaf award
Växjö tog hem priset European Green Leaf Award 2018, på delad förstaplats tillsammans med belgiska Leuven. Fantastiskt roligt tycker vi och sträcker på oss lite extra eftersom såväl etableringen av fjärrvärme och vår tidiga övergång till biobränsle omnämns i motiveringen.
Miljöpriset European Green Leaf Award delas ut av EU-kommissionen och går till en stad i Europa med 20 000–100 000 invånare som tagit initiativ för en grönare stad. För att få priset måste staden bland annat arbeta målmedvetet för en bättre miljö, skapa grön tillväxt och samverka med övriga samhället i miljöfrågor.
Först med biobränsle
I ett pressmeddelande från EU-kommissionen prisas Växjö bland annat för sina högt uppsatta mål när det gäller hållbar utveckling och miljö.
Växjö har visat sig ha ett starkt ledarskap inom hållbar utveckling, och åtog sig redan 1996 att bli fossilbränslefritt. Det var också den första svenska staden som använde biomassa för fjärrvärme”, skriver de bland annat.
Inspirerar andra städer
En annan stad som hamnade högt upp i placeringen, på tredje plats efter Växjö och Leuven, är Ludwigsburg i Tyskland. Ludwigsburg är en av flera städer som varit i Växjö på studiebesök för att se och lära hur vi jobbar med hållbarhet och miljö, berättar Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande, enligt en intervju i Smålandsposten.
– De har gjort en direkt kopia av vårt arbete med värmeverket och uppvärmning med förnyelsebar råvara, säger hon.
Samtidigt har Växjö tittat på flera andra europeiska städer när det kommer till hur cykelvägarna ska byggas ut, och hur man ska få fler att välja cykeln för att ta sig till jobbet.
Sätter Växjö på kartan
I och med utmärkelsen får Växjö en viktig roll att spela som ambassadör i arbetet med att inspirera städer att sträva efter en hållbar stadsutveckling. Något som också kommer att gynna Växjös fortsatta utveckling.
– Det kommer att innebära att vi hamnar ännu mer på kartan, att vi får ännu fler delegationsbesök och då också har chansen att lära oss av andra samtidigt som de lär sig av oss, säger Anna Tenje.