Anläggningar
Sedan december 2019 är alla våra anläggningar och hela vår verksamhet 100 % fossilbränslefri. Sandviksverket i Växjö är vår produktionsanläggning för kraftvärme och i Braås, Ingelstad och Rottne har vi värmeanläggningar. Vi är även delägare i vindkraft och har egna solcellsanläggningar.
Vi har totalt fyra anläggningar på fyra orter i Kronobergs län som förser dig och din familj med värme. Anläggningarna ligger i Växjö, Braås, Ingelstad och Rottne och när vi producerar värme till dig och din familj använder vi 100 % förnybart biobränsle från skogen, till exempel bark, spån och avverkningsrester som grenar och toppar. På så sätt bidrar fjärrvärmen till minskade koldioxidutsläpp. Det är dessutom ett av de mest driftsäkra och underhållsfria sätten att värma ditt hus.
För att vara med och driva utvecklingen inom förnybar energi undersöker vi aktivt möjligheter att investera i vindkraft och solel.
Så blir skogsresterna till värme i Växjö
– Istället för att låta restprodukterna ligga kvar i skogen använder vi energin som finns i det som bränsle och på så sätt får vi en helt förnybar värme- och elproduktion, berättar Peter Johansson, kraftverkschef hos oss på Växjö Energi.
Så fungerar kraftvärmeprocessen
Här kan du se hela kraftvärmeprocessen – från skog till värme, kyla och el. I ångpannan värms vatten till ånga för att driva ångturbinen som via generatorn ger el. Överskottsvärmen från ångturbinen används till att värma upp fjärrvärmevattnet. Vi tar också hand om energin från rökgaserna för att göra värme. I flödet ser vi samtidigt fjärrkylan där vi använder absorptionskylaggregat som drivs av den värme vi producerar. I bilden ser vi hur det kommunala vattnet kommer in till bostäder och offentliga lokaler. Det varmvatten som sedan används är uppvärmt av fjärrvärmevattnet som cirkulerar i ett slutet system.
Klicka på bilden för att få fram en större version.
Våra pannor
Huvudanläggningar
- Kraftvärme, Sandvik 3
65 MW värme och 39 MW el samt 25 MW värme från rökgaskondensering.
Har en fossilbränslefri produktion och eldas med biobränsle. - Kraftvärme, Sandvik 2
65 MW värme och 35 MW el samt 25 MW värme från rökgaskondensering. Har en fossilbränslefri produktion och eldas med biobränsle.
- Hetvattenpanna i Sandvik 1
Hetvattenpanna, 25 MW värme. Har en fossilbränslefri produktion och eldas med biobränsle. (Sandvik 1 byggdes 1974 som ett oljebaserat kraftvärmeverk, ställdes om till biobränsle 1980 och togs ur drift 2014. En biobaserad värmeanläggning är fortfarande i drift som topplast)
Reservanläggningar
Utöver huvudanläggningarna finns reservanläggningar som kan tas i bruk vid extrema situationer. För att försäkra oss om att alltid kunna leverera värme är en del reservpanncentraler placerade på olika platser i fjärrvärmenätet. Dessa är normalt inte i drift utan används bara om det blir fel i Sandviksverket eller på de mellanliggande fjärrvärmeledningarna.
- Hetvattenpanna i Sandvik 1
45 MW värme (biooljeeldad) - Hetvattenpanna Täljstenen
40 MW värme (biooljeeldad) - Hetvattenpanna Teleborg
45 MW värme (biooljeeldad)
Sedan december 2019 är 100 % av vår produktion fossilbränslefri. Se våra miljövärden för fjärrvärme och fjärrkyla.
Vad kommer ur skorstenarna?
Den vita rök man ser komma ur skorstenarna består mestadels av vattenånga som kondenserar till vattendroppar. Genom skorstenen släpps även kvävgas, syre och biogen koldioxid. Andra ämnen som släpps ut inom ramen för gällande miljötillstånd är kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid och lustgas. Eftersom våra produktionsanläggningar endast eldas med biobränslen är den koldioxid som släpps ut inte fossil.